Wednesday, April 1, 2009

Rancang susunan bingkai gambar

Oleh Bennie Zie Fauzi
bennie@bharian.com.my


Contoh susunan bingkai gambar satu.

Menggantung gambar berbingkai memerlukan kemahiran dan perancangan teliti membabitkan atur letak, pelan dan ukuran dinding yang terbahagi kepada beberapa kategori:

Luas tanpa hiasan

Dinding ini sesuai dihiasi potret besar bersama beberapa keping lukisan dan poster. Elakkan meletak hanya sebuah gantungan gambar kerana dinding luas menyebabkannya nampak janggal selain menenggelamkan keindahan gambar.

Polos dan berwarna cerah

Anda beruntung memiliki dinding begini kerana berpeluang menonjolkan latar manis lukisan yang dicetuskan warna air dan pastel. Bingkai gambar berwarna redup sehingga sederhana cerah pilihan terbaik kerana mampu bersatu dengan tona dinding.

Polos dan berwarna gelapContoh susunan bingkai gambar dua.

Lukisan cat minyak dan akrilik bersama bingkai kerawang, sarat hiasan dan berwarna dramatik paling sesuai menyeri dinding ini.

Dinding dengan kertas dinding bercorak

Memilih hiasan untuk dinding dilitupi kertas dinding amat mencabar terutama yang bermotif sarat dan berani. Jika ingin menyelitkan hiasan, anda disyor memilih bingkai gambar yang mengutarakan corak seakan warna kertas dinding paling dominan.

Bagi menyerlahkan penampilannya di permukaan dinding yang bercorak itu, gambar dan lukisan pilihan harus mempunyai persamaan warna dengan kertas dinding.


Kelompok gambar

Usah gantung gambar dulu, sebaliknya kumpulkan di lantai berdekatan dinding yang bakal dihiasi gambar berkenaan. Acukan mana-mana tempat yang dirasakan sesuai sehingga bertemu susun letak terbaik.

Anda boleh mencuba beberapa gaya susun atur ini;

1. Koordinasi (keselarasan)

Tetapkan dulu tema dan warna misalnya gambar motif pemandangan laut, bunga, senario kampung, suasana bandar dan sebagainya.

Jika gambar yang dipilih bukan dari keluarga tema sama, selaraskan ragam gayanya menerusi bingkai gambar sama bentuk dan ukuran.

2. Dalam bingkai

Beberapa gambar kecil disatukan dalam ‘bingkai’ gambar lebih besar. Gaya kediaman Perancis yang mewujudkan ‘bingkai’ menggunakan helah cat, membina alcove (ruang kecil untuk beristirahat) atau mencuba teknik stensil.

3. Susunan Bingkai Gambar

  • Susunan Sebaris

Sekumpulan gambar dalam bingkai pelbagai bentuk dan ukuran cantik jika sisi atas dan bawahnya diberi susunan sebaris. Anda boleh mula menggantung gambar di bahagian tengah garisan (garisan diwujudkan menerusi bayangan minda atau lorekan pensil) dulu sebelum disusuli gambar seterusnya.

  • Dalam sebuah bingkai

Cari bingkai berpanel atau berhias stensil. Susun atur dirancang dengan menempatkan bingkai saiz besar di luar sebelum menambah beberapa gambar berbingkai kecil di dalam ruang.

  • Sama jarak

Susunan ini lebih berkesan untuk bingkai berbentuk empat segi sama dan tepat. Pastikan kedudukan bingkai disusun sebaris dengan jarak di antaranya dikekalkan sama rata.

  • Satu bingkai besar disusuli beberapa bingkai kecil

Beberapa gambar berbingkai kecil sama ukuran mengapit sebuah gambar bingkai besar diketengahkan bagi membentuk simetri (keseimbangan). Jarak di antara bingkai juga harus sama besar.

  • Susunan Silang

Wujudkan garis silang ‘khayalan’ di dinding dan tempatkan bingkai terbesar di bawah garis melintang. Bingkai lebih kecil ditempatkan di atas garis silang berupaya membentuk keseimbangan.

Sumber : http://www.bharian.com.my/decor

No comments:

Post a Comment